Zweedse Massage

 

Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van langzame, glijdende bewegingen. Naast de behandeling van de oppervlakkige huid, worden ook de gewrichten gemasseerd, waardoor de bloedsomloop kan worden gestimuleerd, ontspanning teweeg gebracht wordt en de bewegingsvrijheid vergroot.

Er wordt bij een Zweedse massage gebruik gemaakt van vier basis technieken, namelijk effleurage, petrissage, kneden en frictie. Effleurage is een oppervlakkige strijk-massage-techniek. Er worden hierbij lichte tot halfzware strijk bewegingen in de lengterichting van de spieren gemaakt. Petrissage is een stevige kneed-massage-techniek, waarbij de bewegingen vrij tot zeer krachtig zijn en draaiende bewegingen gemaakt worden. Bij de techniek 'kneden', wordt het onderhuidse weefsel met duim en vingers gekneed, op dezelfde manier als waarop deeg wordt gekneed. Frictie is een krachtige wrijf-massage-techniek. Hierbij worden krachtige bewegingen gemaakt met duimen, knokkels en vingertoppen. Op een klein gedeelte wordt druk uitgeoefend. Dit zijn de basis handgrepen die gebruikt worden om het lichaam te laten ontspannen.

 

 

 

Tegenwoordig wordt Zweedse massage vaak gecombineerd met technieken die de persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen, emotionele spanningen vrij maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. De massage wordt uitgevoerd met massage-olie op de blote huid.

Meestal wordt de Zweedse schermer en gymnastiek leraar Peter Henrik Ling (1776-1839) gezien als grondlegger van de Zweedse massage, dit is echter niet terecht. De Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) heeft namelijk de Franse termen bedacht, waarmee hij de massage beschreven heeft. De naam Swedish Movement System, is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw veranderd in Swedisch Massage System. Het systeem van Ling heette Swedish Movement System, waarschijnlijk wordt Ling daarom zo lang in verband gebracht met de Zweedse massage. In Zweden zelf gebruikt men de term Zweedse massage niet.

De Zweedse massage staat ook wel bekend als de Klassieke massage. In deze massage vorm spelen westerse kennis van gezondheidszorg en de oosterse filosofie een belangrijke rol. De Zweedse massage is één van de meest gebruikte massage vormen.

 

Terug naar Massages